vr 19 juli 2019

Lunchconcert Jeroen de Haan

Locatie: 
 Grote Kerk, ingang Stadsentree
Tijdstip: 
 12.45  - 13.15
Prijs: 
 Gratis

In de maanden juli en augustus is er iedere vrijdag een gratis lunchconcert. Studenten van het conservatorium bespelen dan het beroemde Metzler-orgel. De concerten starten om 12.45 uur en duren ongeveer een half uur.

Op vrijdagmiddag 19 juli 2019 verzorgt Jeroen de Haan om 12.45 uur een lunchconcert in de Grote- of Sint Jacobskerk in Den Haag. Centraal staat de Orgelmis van Jaap Dragt (1930-2003) en de presentatie van de bladmuziek van deze Orgelmis.

Programma 

Op het programma staan de Praeludium und Fuge in C, BWV 545 van Johann Sebastian Bach en de Orgelmis van Jaap Dragt. Dragt componeerde deze Orgelmis voor het grootste deel in juli 1999. Jeroen de Haan (cantor-organist van de Evangelisch-Lutherse kerk te Woerden) kreeg deze muziek onder ogen en speelde deze Orgelmis, of delen hieruit, op verschillende concerten. 

Orgel-oeuvre

Voor de KVOK verzorgde De Haan enkele keren een inleiding op het orgel-oeuvre van Dragt. Er bleek vraag naar deze onuitgegeven muziek. Na het overlijden van Jaap Dragt verdiepte De Haan zich in diens orgelrepertoire en nam hij op CD werk op van deze relatief onbekende Nederlandse organist en componist. 

Het grootste deel van het oeuvre van Jaap Dragt bestaat uit orgelwerken die overwegend gebaseerd zijn op kerkelijke melodieën. In de periode 1955-1979 werden er verschillende werken gepubliceerd bij diverse uitgeverijen en orgelbladen. Vanaf 1980 componeerde Jaap Dragt nog vele orgelwerken die via het kopieerapparaat voornamelijk hun weg vonden naar zijn leerlingen en oud-leerlingen. 

In overleg met de familie Dragt besloot De Haan om Dragts oeuvre (opnieuw) uit te geven. 

Informatie 

Na 19 juli is de bladmuziek te verkrijgen bij Boeijenga Music in Leeuwarden: https://www.boeijengamusic.com
Op de site van Jeroen de Haan is het gehele orgel-oeuvre van Jaap Dragt te vinden: https://www.jeroendehaan.net

terug